Mistral

Terwijl we dit schrijven (eind sept.) zitten we er drie dagen middenin. En wij Nederlanders kunnen er maar slecht tegen! Die wind!!! Het duurt één dag, of drie of vijf. Nooit een even aantal dagen. Positieve ionen in de lucht, daar raakt een mens geïrriteerd door.

We zijn nu aan de derde dag bezig en hopen zo dat het morgen over is! Nu snappen we dat er van Vincent van Gogh gezegd werd dat hij, letterlijk, gek werd van de wind……blij dat ik geen zonnebloemen kan schilderen…..
Een hogedrukgebied in Scandinavië, een lagedrukgebied gebied in de Middellandse Zee en dan is het hier bal.

Een loeiende storm die woedend uit de Alpen komt en richting Mediterranee gaat. De Méteo zegt dat het hier windkracht 4 is. Ja daaaaag!!!!

Aan de andere kant, de Fransen roepen gelijk dat het zó koud is, al die koude wind uit het Noorden, ze lopen onmiddellijk in truien en vesten met lange mouwen, want, ja… het is maar 24 graden!
C’est si froide!!!!

Voordeel: de lucht die uit de bergen komt is zó schoon ( nou ja, wij mensen uit het Rijnmondgebied vinden dat natuurlijk al gauw, maar dit is echt waar) dat je het gewoon ruikt en proeft.

Nadeel, en dat zijn er, plaatselijk op ons terras, meerdere. Alle losse blaadjes waaien uit de bomen, al het zand vanaf de heuvel achter ons waait ons terras op, althans dat denken wij, de buren zeggen hetzelfde…..je moet alles vastspijkeren, tafelkleed binnenhalen, stoelen neerleggen, en als je ’s avonds iets op tafel hebt laten staan, een asbak bijv. dan vind je die ‘smorgens kapot op de grond.
En als je ’s avonds aan de waslijn je badgoed en je handdoek hebt laten hangen kun je die de andere dag bij de buren ophalen.
Dus eigenlijk moet je, met een Mistral op komst, ’s avonds alles binnenhalen.

En dus is het ’s nachts voor ons Nederlanders slecht slapen, de wind loeit om het chalet, de Oleanders tikken tegen de ramen. Eigenlijk klinkt het ook zo het sinister omdat er van de berg rechts van de camping telefoonlijnen lopen links de vallei in en de wind speelt daar muziek mee. Wat een geloei!!

Dus na twee nachten duizend keer wakker worden zijn we wel aan een rustige nacht toe.

Het kan allemaal geen kwaad, en het is ook niet zo dramatisch, maar wij Nederlanders kennen het fenomeen niet zo.

Ach, zoek het op op Wikipedia zodat je voorbereid bent.

Of lees:

www.comprendre.meteofrance.com

Toch nog een tip: ook al loeit het rond het chalet, en kun je nauwelijks buiten zitten, als je naar de kust rijdt zul je merken dat het daar vele malen minder is. De Mistral vindt de zee kennelijk ook zo mooi dat hij gelijk inbindt. Oftewel, je kunt gewoon op het strand zitten en even bijkomen……ja natuurlijk waait het wel wat maar lang niet zo erg. Als je het niet gelooft ga dan boodschappen doen bij Leclerc in Cogolin en laat je verrassen!!